Vacatures voor Data Specialisten

Een algoritme als manager

Bron: Alexander Boer, KPMG - 17 maart 2021

Op dinsdag 16 februari vond een interessante uitspraak plaats in een langlopend geschil tussen FNV en Deliveroo. De rechter constateert in de uitspraak[i] dat bezorgers werknemers zijn en dat de direct leidinggevende van de bezorgers van Deliveroo dus een algoritme genaamd Frank is. Frank deelt taken en bonussen uit, en de meeste bezorgers van Deliveroo hebben nooit een menselijke leidinggevende ontmoet. Frank is daardoor feitelijk het operationele middenmanagement van Deliveroo.

Dit doet denken aan het science fiction verhaal Manna[ii], waarin de vervanging van de manager door een algoritme begint in de Fast Food sector. Uiteindelijk stuurt Manna het gedrag van de meerderheid van de bevolking tot in detail, met doorlopend dreigende uitzichtloze werkloosheid als schrikbeeld:

"The way it makes me walk, I never run into anyone else. I can go for a full shift and never see another employee. Even our breaks are staggered. Everyone takes their breaks alone. We all arrive at staggered times. It’s like Manna is trying to totally eliminate human interaction on the job.”

“That’s spooky. Why would it do that?” I asked.

Brian looked down, “I’m guessing that talking with co-workers wastes time, and Manna is eliminating waste everywhere it can.”

Frank klinkt best vriendelijk. Het woord roept het idee van openhartigheid op, en wordt vaak in één adem gekoppeld aan vrijheid. Openhartig is het algoritme – en Deliveroo – echter niet. Het algoritme ontleent zijn feitelijke macht namelijk grotendeels aan het niet inzichtelijk maken van zijn informatiepositie. Als bezorger heb je zonder Frank geen werk. En inzicht in het werk dat je collega’s toebedeeld krijgen heb je ook niet. Teamoverleg over de taken is er niet. Functioneringsgesprekken ook niet. Als je je dan oneerlijk behandeld voelt door Frank, kan het voor de bezorger gaan lijken op dat verhaal.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Datacarriere.com is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956