Co-creëren met bots en mensen

Leiderschapsgoeroe Joseph Folkman zei in het FD dat artificial intelligence (ai) nieuwe eisen stelt aan managers. Hoe ai het geven van leiding gaat veranderen vroegen we aan Menno van Doorn, Roy Ikink en Christian Kromme.

Leiderschapsgoeroe Joseph Folkman zei in het FD dat artificial intelligence (ai) nieuwe eisen stelt aan managers: ‘Goed leiderschap in ai-tijdperk vraagt moed.’ De leiders van nu hebben niet alleen moed, charisma, kennis en strategisch inzicht nodig, ze moeten ook kunnen samenwerken in hybride teams met mensen die meer weten dan zij (lees: generatie Z). Hoe gaat ai het geven van leiding veranderen? We vroegen het aan Menno van Doorn, Roy Ikink en Christian Kromme.

Hybride teams zijn voor futuroloog Christian Kromme dagelijkse praktijk. Zijn eigen hybride team bestaat uit ‘vijf of zes’ teamleden en die sturen hem niet allemaal een factuur voor hun werk. Kromme: ‘Mijn marketeer is deels een ai. Mijn tekstschrijver ook. Ik gebruik ai-tools om videoscripts te maken. En mijn nieuwsbrief is een coproductie met ai. Elke ochtend stuur ik een mail met de laatste trends naar al mijn relaties. Het nieuws is al geselecteerd door de ai-engine, die ikzelf maanden heb getraind in het kijken naar nieuws zoals ik dat doe. Ik krijg een voorselectie aangeleverd en doe alleen nog de eindredactie. Mensen vragen weleens of ik een heel team heb. Nou, uh… ja en nee.’

Voor Kromme, die wereldwijd lezingen geeft over ‘mens blijven in de digitale transitie’, is ai een ‘klankbord, orakel en sparringpartner’. Hij heeft er een dialoog mee, vraagt er advies aan en laat zich erdoor inspireren. Daarbij houdt hij altijd in overweging wat ai wel en niet kan.