Data-governance in ai-tijden: de UWV-casus

Data-governance in ai-tijden: de UWV-casus

Artikel René Veldwijk

Met de introductie van ai in belangrijke bedrijfsprocessen krijgen we te maken met nieuwe uitdagingen rond de omgang met persoonsgegevens. Verrassend daarbij is dat in Nederland het UWV vooroploopt, maar zich niet bewust lijkt van de risico’s die dit met zich meebrengt.

Niemand zal het doen, maar wie wil kan mijn ict-schrijfsels sinds 1993 aan een ai-model aanbieden om daarna Datarevival-columns van achthonderd woorden te laten genereren. Is wat wordt gegenereerd dan spam? Plagiaat? Oplichterij? Auteursrechtschending? Identiteitsdiefstal? Het is voer voor filosofen en juristen – en de eerste rechtszaken zijn al aangespannen door de New York Times en sterauteurs als John Grisham en Stephen King.

Over naar Nederland. Ons UWV is begonnen om de switch naar ai te maken met een mega-ict-project. Het systeem Werk.nl dat cv’s van werkzoekenden koppelt aan vacatures van werkgevers wordt herbouwd op basis van software van ai-aanbieder 8Vance. Dat belooft veel goeds, ook omdat de matching-software die UWV al een kwart eeuw gebruikt slecht functioneert. Het bedrijf zegt de ai te hebben getraind op maar liefst 85 miljoen persoonsprofielen, waarvan zeven miljoen Nederlanders, die zij van LinkedIn heeft gescrapet (ja, ook uw LinkedIn-profiel.) De vraag is nu natuurlijk: mag dat zomaar? En afgeleid: heeft UWV haar huiswerk wel gedaan?

Volgens recruitment-expert Marc Drees schendt 8Vance vergaand de regelgeving van de AVG en is wat ze doen daarnaast strijdig met de LinkedIn-gebruiksvoorwaarden. UWV doet alsof haar neus bloedt. Het is na te lezen op Drees’ blog. Ik ben geen jurist, maar ook mijn indruk is dat UWV grote risico’s loopt. Maar ook: als wat UWV doet juridisch mag, dan is dat baanbrekend voor de adoptie van ai in Nederland. Ik bevind mij in kamp UWV. Ik weeg het ongevraagde gebruik van mijn openbare LinkedIn-gegevens voor ai-trainingsdoeleinden af tegen het belang van een beter werkende arbeidsmarkt. Gebruik vooral mijn data, maar wel alleen voor trainingsdoeleinden. Maar ik ben niet de wetgever en als UWV straks wordt teruggefloten is de economische en reputatieschade groot. Wat dat laatste betreft: stel je voor dat LinkedIn (Microsoft) straks een claim neerlegt bij UWV voor ongeoorloofd gebruik van ‘zijn’ data?

Lees meer >>


Bron: computable.nl | Klik hier voor het originele bericht