In plaats van Google Analytics: ‘full-suite’ of ‘best-of-breed’?

Artikel Vincent de Winter: "Nu Google ook de betaalde versie van Universal Analytics uitfaseert, hebben bedrijven verschillende opties: overstappen op Google Analytics 4, zoeken naar een alternatief of de data-analysebehoeften stapsgewijs invullen met een ‘best-of-breed’-strategie. Wanneer is dat interessant en hoe pak je dat precies aan?"

Artikel Vincent de Winter

Nu Google ook de betaalde versie van Universal Analytics uitfaseert, hebben bedrijven verschillende opties: overstappen op Google Analytics 4, zoeken naar een alternatief of de data-analysebehoeften stapsgewijs invullen met een ‘best-of-breed’-strategie. Wanneer is dat interessant en hoe pak je dat precies aan?

Voor velen voelde de vervanging van Universal Analytics (UA) als een onnodig moetje. De trackinglogica verschoof echter van sessies en paginaweergaven naar event-based gegevensverzameling, wat een grote impact had op hoe data wordt geanalyseerd en toegepast. Kortom: een geschikt moment voor een herbezinning op je datastrategie, ook nu Consent Mode V2 er is.

Google heeft de digital-analytics-markt lange tijd gedomineerd, waardoor digitale analyse voor bedrijven even alledaags als search en online adverteren. Dit gebruiksgemak kwam echter ook met aanzienlijke hiaten: persoonlijke gegevens werden te gemakkelijk verzameld, geanalyseerd en gebruikt. Het alternatief, GA4, was een verbetering op sommige fronten, maar voldeed lange tijd niet aan de geldende privacywetgeving.

Lees verder >>